Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

تنظیم گزارشات توجیهی افزایش سرمایه

طبق قانون تجارت و اصلاحیه‌های صورت گرفته در این قانون، کلیه شرکت‌ها از جمله شرکت‌های سهامی خاص امکان افزایش سرمایه را خواهند داشت. گزارش افزایش سرمایه به طورخاص در تبصره ۲ ماده ۱۶۱ قانون تجارت آمده است. اما منظور از گزارش افزایش سرمایه در این شرکت‌ها چیست و در آن به چه نکاتی اشاره شده است؟ همچنین تهیه گزارشات توجیهی افزایش سرمایه بر عهده چه کسی بوده و چه بخش‌هایی در آن قرار دارد؟ در ادامه، به این موضوع خواهیم پرداخت.

تهیه گزارش توجیهی افزایش سرمایه شرکت سهامی خاص بر عهده کیست؟

هیئت مدیره شرکت سهامی خاص وظیفه ارائه و تهیه طرح توجیهی مربوط به افزایش سرمایه را بر عهده دارد. مجمع عمومی فوق‌العاده این اختیار را به هیئت مدیره داده تا بتواند به تهیه این گزارش بپردازد.

طرح یا گزارش توجیهی افزایش سرمایه چیست؟

گزارش توجیهی افزایش سرمایه به گزارشی گفته می‌شود که در آن هیئت مدیره شرکت سهامی خاص به صورت کتبی، پیشنهاد افزایش سرمایه را ارائه می‌کند. هیئت مدیره با استفاده از این گزارش تلاش می‌کند تا بتواند لزوم افزایش سرمایه را توجیه کرده و از این طریق، نظر موافق سهامداران برای افزایش در سرمایه را جلب کند.

گزارش توجیهی مربوط به افزایش سرمایه وضعیت فعلی شرکت، دلایل افزایش سرمایه و شرایط شرکت پس از این افزایش سرمایه را تشریح خواهد کرد. این موارد به پیشنهاد هیئت مدیره صورت گرفته و توسط آن نیز تهیه خواهد شد. مجمع عمومی صاحبان سهام با استفاده از اطلاعات مندرج در این گزارش در مورد افزایش سرمایه و وضعیت شرکت پس از این افزایش توجیه خواهند شد. این گزارش باید به گونه‌ای تهیه شود تا بتواند نظر موافق اکثریت صاحبان سهام را کسب کند. ‌

بخش‌ها و محتوای گزارش توجیهی افزایش سرمایه

این گزارش شامل ۴ بخش اصلی خواهد بود که در هرکدام از آن‌ها به موارد متعددی اشاره شده است. هیئت مدیره باید در هر کدام از بخش‌های مورد نظر از این گزارش، وضعیت شرکت را به گونه‌ای ارائه کند که اطلاعات آن قابل فهم باشند.

بخش اول؛ معرفی شرکت همراه با شرح وضعیت مالی

هیئت مدیره در زمان تنظیم گزارشات توجیهی افزایش سرمایه باید ضمن معرفی شرکت، مواردی مانند تاریخ تأسیس، ثبت شرکت، زمینه فعالیت شرکت، ترکیب مربوط به سهامداران، اعضای هیئت مدیره، بازرسین شرکت و سرمایه فعلی را ارائه کند. همچنین نحوه و فرآیند سودآوری شرکت در سال‌های اخیر نیز باید در این توضیحات بیان شود.

بخش دوم، گزارش طرح مربوط به افزایش سرمایه شرکت

این بخش که مهم‌ترین بخش از تهیه گزارشات توجیهی افزایش سرمایه محسوب می‌شود، باید به اهداف و لزوم افزایش سرمایه در شرکت را شرح دهد. در این بخش هیئت مدیره باید به طور کامل به تشریح لزوم افزایش سرمایه و نیاز شرکت به آن بپردازد. از جمله اهداف شرکت سهامی خاص در مورد افزایش سرمایه، شامل امکان حضور شرکت در مزایده‌ها و مناقصات مختلف، انجام پروژه‌های مالی بزرگتر، اصلاحات مربوط به ساختار مالی کنونی شرکت، افزایش رتبه شرکت و تبدیل شدن آن به شرکت مادر و… خواهد بود. در این بخش نحوه تأمین منابع برای این افزایش سرمایه نیز بیان می‌شود.

بخش سوم؛ بیان اطلاعات مالی آینده و پس از افزایش سرمایه

در این بخش از گزارش مربوطه، به پیش‌بینی فعالیت‌های شرکت پس از افزایش سرمایه پرداخته خواهد شد. این پیش‌بینی شامل مواردی است که در صورت تصویب افزایش سرمایه و یا عدم تصویب آن می‌تواند برای سرمایه شرکت رخ دهد. موارد مربوط ‌به این پیش‌بینی نیز شامل تغییرات ترازنامه، تخمین سود و زیان شرکت در صورت افزایش سرمایه و یا عدم افزایش سرمایه، محاسبه بودجه نقدی شرکت در آینده و و دیگر موارد است.

بخش چهارم؛ پیشنهادات هیئت مدیره

در نهایت هیئت مدیره باید در بخش نهایی به لزوم افزایش سرمایه اشاره داشته، آن را توجیه و علت نیاز به آن را توضیح دهد. همچنین میزان سرمایه فعلی شرکت در این بخش و در زمان تنظیم گزارشات توجیهی افزایش سرمایه اعلام توسط این هیئت بیان شده و میزان سرمایه آینده پس از افزایش نیز تعیین خواهد شد.

چرا گزارشات توجیهی افزایش سرمایه را به آرکا بسپاریم؟

در صورت نیاز به تصویب افزایش سرمایه و گذر از این مسیر قانونی، باید یک گزارش توجیهی مناسب طبق نظر موافق اعضای هیئت مدیره تنظیم شده و به مجمع عمومی فوق‌العاده صاحبان سهام ارائه شود. اغلب، این گزارش ابتدا توسط حسابداران شرکت‌های سهامی خاص تهیه و در صورت تائید، در مجمع عمومی عرضه می‌شود. آرکا با تکیه بر سال‌ها دانش فنی و تجربه حضور در فعالیت‌های مالی و حسابداری، می‌تواند ضمن ارائه مشاوره، تهیه و تنظیم انواع گزارش‌های توجیهی افزایش سرمایه را بر عهده بگیرد. پس از تصویب افزایش سرمایه نیاز به انجام تغییرات در سرفصل‌های حسابداری شرکت بوده و این موارد باید توسط حسابداران حرفه‌ای صورت گیرد.

قیمت تنظیم گزارش توجیهی افزایش سرمایه چقدر است؟

 قیمت تنظیم گزارش توجیهی افزایش سرمایه نیز به میزان فعالیت‌ها و سرمایه شرکت بستگی دارد.

نکات مهم در تهیه گزارشات توجیهی افزایش سرمایه

تهیه گزارش توجیهی برای دریافت نظر موافق اعضای مجمع نیازمند رعایت برخی نکات مهم است. بنابراین برای تهیه گزارشات مالی مندرج در این گزارش باید صورت‌های مالی دقیق و درستی تهیه شود. اغلب این وظایف توسط حسابداران شرکت انجام می‌گیرد.

دقت و صحت اطلاعات مالی

اطلاعات مالی موجود در گزارش توجیهی باید دقیق بوده و از صورت‌های مالی شرکت استخراج شده باشد. همچنین صحت این اطلاعات نیز پیش از قرارگیری درون این گزارش، توسط هیئت مدیره تائید خواهد شد.

تحلیل جامع و منطقی از وضعیت مالی شرکت

تجزیه و تحلیل داده‌های مالی مندرج در این گزارش باید به درستی انجام شده باشد. بدین ترتیب یک دید منطقی از وضعیت مالی کنونی و آینده ایجاد خواهد شد. همچنین تحلیل این اطلاعات باید جامع و کامل بوده و همه جنبه‌های وضعیت مالی شرکت را در بر بگیرد.

ارائه پیش‌بینی‌های قابل اعتماد

پیش‌بینی‌هایی که در زمان تنظیم گزارشات توجیهی افزایش سرمایه در مورد وضعیت مالی شرکت در آینده ارائه می‌شود، باید قابل اعتماد و منطقی باشند. در صورتی که صورت‌های مالی شرکت به درستی تهیه و اطلاعات آن نیز دقیق و صحیح باشند، گزارش توجیهی تهیه شده نیز مورد اعتماد خواهد بود.

سؤالات متداول

منظور از گزارش توجیهی افزایش سرمایه در شرکت‌های سهامی خاص چیست؟

این گزارش همراه با بخش‌های مختلف که توسط هیئت مدیره تهیه می‌شود و می‌تواند نظر مثبت سهامداران را به دست آورد.

طرح توجیهی افزایش سرمایه در شرکت‌های سهامی خاص توسط چه کسی تهیه می‌شود؟

 تهیه و ارائه این گزارش بر عهده هیئت مدیره شرکت خواهد بود.

هدف افزایش سرمایه در شرکت‌های سهامی خاص چه چیزهایی خواهد بود؟

 ایجاد تغییرات در ساختار مالی شرکت، شرکت در مزایده‌ها و مناقصه‌ها و افزایش اعتبار شرکت در رتبه‌بندی از دلایل اصلی افزایش سرمایه یک شرکت سهامی خاص خواهد بود.

ارتباط با ما